Szerelmes szülők? - Hogyan ápoljuk párkapcsolatunkat a gyerekek mellett?

2022.03.22 13:29

Szerelmes szülők... Mítosz vagy valóság?

Tény, hogy egy-két-három gyerek után az a szerelmespár, aki annak idején örök hűséget fogadott egymásnak, már sok szempontból a múlté. Hisz rengeteg minden megváltozott körülöttük és vélhetően bennük is.

Pedig milyen fontos, hogy megőrizzük már családos emberekként is a családon belül a mi kettőnk kapcsolatát különlegesnek, hisz ez gyermekeink biztonságának, mindamellett saját önbecsülésünk egyik forrása is!

Hogy ápolhatjuk a női és férfi szerepünket, minőségünket a párkapcsolatban, amikor talán épp egy/ több másik fronton küzdünk és az anyaság-apaság vagy munkavállalói szerepeink dominálnak a napunk, hetünk túlnyomó részében?

  • Figyeljünk oda először is magunkra! Amíg nem vagyunk jól, addig nehéz a másikhoz normálisan kapcsolódni. A saját töltekezésünk a mi felelősségünk – de amíg kicsi a gyerekek, addig segítsük ebben egymást! ( Kinek mire van szüksége? Sport, baráti találkozások stb. – adjunk szabadságot társunknak, hogy ápolhassa barátságait is és saját baráti kapcsolatainkról se feledkezzünk meg!)
  • Beszélgessünk, maradjunk kapcsolatban! Akár apró gesztusokkal reggel induláskor - érkezéskor, akár egy-egy kérdéssel, őszinte odafigyeléssel, öleléssel, simogatással.
  • „Randi idő” – Minőségi idő, tervezett és védett közös idő, amit egymásra szánunk minimum hetente egyszer. Házon belül vagy házon kívül. Nagy segítség, ha ebben is egy működő rutint tudunk kialakítani, megfelelő rugalmassággal persze (egyszer egyikünk, másszor másikunk választ, tervez). Nem kell nagy dolgokra gondolni – egy kávé, egy séta, egy közös filmnézés, a lényeg, hogy olyan idő, amit tervezünk, védünk és közösen töltünk el.
  • Beszélgessünk a hétköznapjainkról, arról ami történik velünk és bennünk. Osszunk meg egy- egy fontosabb élményt.
  • Érdemes lehet elválasztani a család és háztartás-menedzsment típusú témákat és ezekre külön tervezős időt találni, beiktatni.

Keressük, figyeljük, egyeztessük, hogy a mi párosunknak mi működik – mi az, a mostani aktuális élethelyzetünkben, ami egyikünknek-másikunknak jó vagy szükséges, és tegyük azt!

Ha a lakóhelyünkön van kávézó, cukrászda vagy akár csak csendes utcák, azt érdemes lehetőségként látni egy-egy rövidebb kimozdulásra. Az új helyen talán az otthoni problémáktól is könnyebb eltávolodni és valóban egymásra figyelni. 

Talán nem kell messzire menni egy-egy romantikus vacsoráért, vagy ha úgy könnyebb megvalósítani, ebédért sem. Lehet közös túrát is tervezni, és a közelben biztosan találunk szórakoztató és kulturális programokat is. Lássuk meg és éljünk a lehetőségeinkkel!