"A hernyó már azt hitte, itt a világvége, amikor egyszer csak pillangó lett belőle..."
(Cecelia Ahern)

 

Időkeretek - Online / telefonon

Mentálhigiénés tanácsadás / beszélgetés

Személy központú tanácsadásnak, ill. segítő beszélgetésnek hívják a tanácsadának azt a módját, amivel foglalkozom.

Magánéleti problémák és nehézség megoldására jól használható.

Nagyon emberi, nagyon érzékeny módja ez a tanácsadásnak.

A személyközpontú tanácsadó teljesen a résztvevő félre figyel, fókuszál, minden hozzá igazodik.

Ő/Ön dönti el, hogy mikor mennyi betekintést enged az érzéseibe, mikor érzi magát ehhez kellő biztonságban.

Ez a nagy - talán szokatlan - figyelem és törődés segít, hogy észrevegyen olyan érzéseket, attitűdöket önmagában, amik felett a hétköznapokban átsiklik. 

(Fotó: Sass Judit)

Hiszen a változás kulcsa a részletekben rejlik, amilyen egyszerű, annyira bonyolult is, mert hogy már fel sem tűnik (hisz rutinná vált..., ez volt természetes otthon...). 

Nehéz észrevenni, hogy hol csúszik félre egy kapcsolat, hiszen jó szándékkal kezdi, és csinálja mindenki, amíg csak tudja..., még ha a végére talán el is mérgesedik a helyzet.

Tanácsadóként azon dolgozom, hogy aki hozzám fordul, az egyre jobban megértse önmagát, és felfedezze a belső erőforrásait, amikre építhet. 

A beszélgetések során adott visszajelzéseim hozzájárulnak, hogy egyre jobban tudatosodjanak a benne zajló folyamatok, érzések és motivációk, valamint az értelmezési keretei, amelybe a történéseket helyezi. 

Segítséget kap ahhoz is, hogy egyre inkább felismerje azt, hogy ezek a belső megmozdulások, és értelmezési keretek hogyan hatnak a cselekedeteire és a kapcsolataira.

Hogy egyre jobban, egyre mélyebb szinten megértse önmagát.

Mindezt mély empátiával és feltétel nélküli elfogadással.

Ítélkezés és bírálat nélkül.

Idővel a segített fél megtanulja önmagát árnyaltan, ítélkezés mentesen, elfogadóan és bátran figyelni, megérteni. 

Kisüt a nap, kitisztulnak a dolgok és a résztvevő rádöbben, hogy sokkal nagyobb mozgástere van a döntéseit és cselekedeteit illetően, mint sejtette...

Egy új, szabadabb világ tárul ki előtte.

Időkeretek

Már egy vagy néhány beszélgetés is nagyon sok új impulzust hozhat, ami segíti a kívánt változást.

Egy beszélgetés hossza kb. 50 perc.

A beszélgetések számáról és a találkozás gyakoriságáról is Ön dönt.

Online, telefonon

Van olyan élethelyzet, amiben nehezen megoldható, hogy személyesen keressen fel egy mentálhigiénés tanácsadót, vagy pszichológust. Akár az utazási idő, a távolság vagy egyéb körülmény miatt.

Továbbá "sokan vagyunk sokfélék", így van, aki nehezen tudja magát elképzelni, hogy egy személyes találkozás során beszéljen a problémáiról. Ilyenkor a telefonos kapcsolat kevéssé direkt volta lehet vonzó. 

A távolságból és a "láthatatlanságból" fakadóan könnyebb lehet megnyílni és beszélni az igazán nyomasztó személyes gondokról.

A láthatatlanság igénye esetén jó alternatívát jelenthet a telefonos tanácsadás, míg az utazási idő és távolságból adódó nehézségeket ugyancsak a telefonos, illeteve az online történő beszélgetés hidalhatja át.