"Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat." 
(József Attila: Nem én kiáltok)

 

 

Olvasótárs - Könyvek

Olvasótárs

 

Nagyon szeretem a könyveket. Gyerekkorom óta melegséggel gondolok egy-egy kötetre, amelyek kinyitották előttem mind az érzelmek, mind az információk gazdag világát. A könyveket akkor igazi társnak éreztem, és most is kedvenc elfoglaltságaim között van az olvasás.

Ezen az oldalon ötleteket kaphat hasznos és egyben szórakoztató olvasnivalókra.

Hiszem, hogy egy-egy jó történet is gyógyít, és jó mintát adhat.

Ha túlságosan nehéznek érzi azt, hogy saját problémájáról beszéljen, de mégis szeretne valahogy elindulni az élete rendbetételének irányába, akkor beszélgethetünk egy könyvről is.

Könyvet választhat Ön is, vagy a beszélgetést elkezdhetjük akár az általam ajánlott könyvek egyikéről is...

Könyvek:

Joanna Trollpe: Mostohák

(Kossuth Kiadó 2013)

Egy "patchwork" család létrejöttének nehézségei és hétköznapjai. Érzékenyen ábrázolva a családtagok belső történéseit (gondolatait, érzéseit) az új élethelyzet hozta változás során. Váratlan fordulattal és a sorok közt kiolvasható tanulsággal is szolgálhat kezdő vagy haladó "mostoháknak". Többször mintegy "mellékesen" felbukkannak benne a mostohaanya szereppel kapcsolatos hiedelmek, negítív attitűdök témája, és ezek eredetének boncolgatása. Szép és elgondolkodtató történet, azok számára is, akik esetleg válás előtt állnak és azt gondolják, hogy egy új kapcsolatban, új családdal könnyebb lesz. Elég reális probléma lehetőségeket vet fel az írónő a történeten keresztül, mindenképp érdemes rajtuk elgondolkodni, saját helyzetünkkel összevetni.

Nagyon tetszik az, hogy nem csak a helyzet hozta sokféle lehetséges problémák jelennek meg a történetben, hanem a mostohaanya (az első próbálkozás kudarcából levont tanulság utáni) újfajta hozzáállása nyomán kirajzolódik, hogy mi az, ami az új család működtetéséhez valóban szükséges.

Szeretettel ajánlom!

 

Cecelia Ahern: Amikor megismertelek

(ATHENAEUM 2015)

"A hernyó már azt hitte, itt a világvége, amikor egyszer csak pillangó lett belőle..."

Ezzel a gondolattal kezdődik és záródik ez a könyv, ami gyorsan legújjabb kedvencemmé vált.

Jasmine-ról, egy ír harmincas nőről szól, az ő belső utazásáról, amikor is egy évre parkolópályára kerül az élete. Ugyanis a szerződése szerint egy évig fizetett alkalmazásban áll úgy, hogy közben nem végezhet munkát. (Vagyis kirúgták ugyan, de mégsem tud elszegődni pl. a konkurenshez.)

Komoly próbatétel ez a "semmittevés" az eddig munkába menekülős főhősnőnk számára, de az egy év letelte után így ír erről az időszakról: "...nem mertem megállni, és a sors iróniája folytán akkor haladtam előre a legtöbbet, amikor végülis megálltam."

Egy kis téblábolás után a kertészkedés válik szenvedélyévé, ami lenyugtatja az érzéseit, kitisztítja a gondolatait. A szomszédságból egy meghitt kis "kompánia" alakul és váratlanul még a szerelem is "becsönget".

Könnyed és derűs, ugyanakkor mélyen elgondolkoztató regény, őszinte kérdésekkel, és fájdalmasan őszinte válaszokkal.

Jó szórakozást és akár egy kis magunkba nézést is hozzá!